HOME STUDIOS DE PLAATS DE OMGEVING CONTACT

Het dorp en de omgeving


sigonce

Luchtopname van Sigonce                                                                                                    De fontein in het dorp

Het leuke van Sigonce is dat het een nog zeer levendig dorp is, waar de Franse autochtonen en de tweedehuizenbezitters heel relaxed met elkaar omgaan. Het is natuurlijk wél de Provence, dus behalve mooi weer, geurige lavendelvelden en ruige berghellingen, is er veel cultuur. Ook levende. In Sigonce en de omringende dorpen worden regelmatig muziekuitvoeringen georganiseerd in de kerken, die ook daar anders maar leeg staan. Er zijn overal tentoonstellingen, want de Provence is sinds de impressionisten nog altijd zeer geliefd bij plein air-schilders. De berg van Cézanne, La Montagne Sainte Victoire, is in de buurt - evenals de Mont Ventoux voor de wielerliefhebbers.


bleuetDe grootste boekhandel van heel Frankrijk, Le Bleuet, bevindt zich in Banon, 25 km verderop. Boekhandelaar Joël Gattefossé heeft 350.000 titels op zijn planken staan en nog eens 1,1 miljoen in zijn magazijn. Zomers verkoopt hij dagelijks 1000 boeken.


Sigonce is geen dorp waar je over de toeristen struikelt. Daarvoor moet je in het 9 kilometer verderop gelegen stadje Forcalquier zijn. Ook een leuke plek trouwens, wat groter dan Sigonce, met een kathedraal uit de 12de eeuw, een sfeervol centrum en een wekelijkse markt op maandag. Elke maandagochtend gaat er om 10.00 een bus(je) van Sigonce naar Forcalquier. Wie naar de markt wil – meest dames van zekere leeftijd - zorgt dat ie op tijd is. Om 12.00 uur stipt rijdt het busje weer terug en daarmee heb je het qua openbaar vervoer voor de hele week gehad in Sigonce.

markt

Elke ochtend stopt de bakker letterlijk voor de deur van de studio’s. Een witte Peugeot Partner vol brood en gebak. Elke vrijdagmiddag en zondagochtend is er markt op het pleintje. Plaatselijke producten verkocht door plaatselijke producenten. Heerlijke kazen - een specialiteit van de regio – worsten, brood, groenten en fruit. Het zijn maar drie kramen, maar de kwaliteit ...